Skatteplanera dina inköp inför årsavslut

2020 är på väg mot sitt slut och det är dags att Skatteplanera dina inköp inför årsavslut. Man kan spara mycket pengar på att göra sitt inköp innan 31 december istället för nästa år.

När man köper inventarier och maskiner till sitt företag med ett ”lägre värde”, får man skriva av dem direkt. Ett lägre belopp innebär ett halvt prisbasbelopp minus en krona. För år 2020 blir beloppet 23 649 kronor som får dras av direkt. Motsvarande belopp för 2021 är 23 799 kronor.

Hur kan man som företagare utnyttja detta då kanske ni undrar? Jo, om man har ett företag som går med överskott. Då blir det skattemässiga resultatet lägre om du gör ett sådant inköp innan årets slut. Bolagsskatten blir således lägre samtidigt som du införskaffar de inventarier du hade planerat att köpa året efter. Detta gäller enbart bolag som har kalenderår som räkenskaps år skall jag påpeka. Ni som har andra räkenskapsår får då implementera dessa inköp i samband med årsavsluten på respektive år.

Framför allt gäller detta när företaget ska köpa dyrare inventarier eller andra maskiner där avskrivningarna måste fördelas på flera år. När företagets räkenskapsår slutar den 31 december är det då alltid skattemässigt bra att göra dessa affärer före årsskiftet. Istället för i början av januari under året därpå. Man kan då skriva av för ett helt år. Oavsett om företaget kanske bara ägt det nya inventariet ett par dagar i slutet av december. Därför är det så viktigt att skatteplanera dina inköp inför årsavslut.

Tillbaka till startsidan